Цитати на Конфуций

Всички хора са еднакви, само навиците им са различни.

— Конфуций

Ако си най-умния в стаята, тогава си в грешната стая.

— Конфуций

Пътищата са направени за пътешествия, а не за дестинации.

— Конфуций

Когато гневът се повиши, замисли се за последствията.

— Конфуций

Въображението е по-важно от знанието.

— Конфуций

Във всичко има красота, но не всеки я вижда.

— Конфуций

Няма значение колко бавно вървиш, важното е да не спираш.

— Конфуций

Както се казва славата не е вечна. Може да отнеме години, за да я пожънете и когато го направите, може да нямате време да се насладите на плодовете на труда си. Такъв беше случаят с Конфуций, древен китайски философ, чиито идеи все още резонират и днес.

Кой е бил Конфуций?

Конг Циу, или майстор Конг, както е бил известен, не е доживял да види дните си на слава. Приживе възгледите му се приемат с презрение, но това е било преди около 2500 години. След смъртта му шепа негови посветени последователи предават учението на Конфуций на бъдещите поколения в книгата „Аналектите на Конфуций“.

Профил на Конфуций

Философията на Конфуций останала в архивите на древната китайска история. Тъй като учението му се разпространи надлъж и нашир, неговите мъдри мисли и цитати придобиха популярност. Отне много години след смъртта на Конфуций, за да бъдат оценени и почитани неговите философии, но днес конфуцианството е етична школа на мисълта, възприета от много мислители по света.

Политическият живот на Конфуций

Въпреки че Конфуций е служил на херцога на Лу, китайска държава, той си създал много врагове с благородниците на страната. Възгледите му се противопоставят на могъщите благородници, които искат херцогът да бъде марионетка в ръцете им. Конфуций е бил заточен от щата Лу за повече от две десетилетия, така че живее в провинцията, разпространявайки своето учение.

Идеологиите и философията на Конфуций

Конфуций отдава голямо значение на образованието. Той посвещава времето си на нови прозрения и се учи от известни учени на своето време. Той започва свое собствено училище на 22-годишна възраст. По това време Китай е в състояние на идеологически смут; наоколо има несправедливост, война и зло. Конфуций установява морален кодекс на поведение, основан на човешките принципи на взаимно уважение, добро поведение и семейство. Конфуцианството заедно с даоизма и будизма стават трите религиозни стълба на Китай. Към днешна дата Конфуций е почитан не просто като морален учител, а като божествена душа, спасила света от морална деградация.

Вижте още: